Press release

10/2022

Belgische sportelite zwom en paradeerde voor Viva for Life

"Uit je comfortzone stappen" om de meest kansarme kinderen te helpen. Dit was het doel van de zwemmarathon, georganiseerd door Carole Bam, coach van de Belgian Cheetahs (4x400 meter estafetteploeg voor vrouwen) en de "Give and take" van de Ladbrokes Foundation, ten voordele van Viva for Life. Een veertigtal Belgische topsporters (of diegenen die hun discipline al in België hebben beoefend) kwamen donderdagavond bijeen in het zwembad van het sportcomplex Poséidon in Sint-Lambrechts-Woluwe. In een goede, gezellige en muzikale sfeer gingen atleten, fietsers, voetballers... de uitdaging aan om samen te zwemmen en te marcheren voor een goed doel.

"Het is zeer uitzonderlijk dat in België de mogelijkheid bestaat om zoveel verschillende sporters samen te brengen", legt Jean-François Lenvain, ultramarathonner en gastheer van de avond, uit. Hij heeft de leiding over de Ladbrokes Foundation, die atleten ondersteunt in hun ontwikkeling en hen helpt bij de voorbereiding van hun postcarrière. "We hebben het 'Give and take'-concept gecreëerd dat topsporters in staat stelt sociaal te investeren en hun leven buiten hun sport te verrijken. We hebben ongeveer twintig ambassadeurs en sinds vorig jaar organiseren we jaarlijks een evenement ten bate van Viva for Life."

Als goede vriend van Jean-François Lenvain trekt Nicolas Frutos zijn zwemkleding en zijn badmuts aan. De voormalige speler en coach van Anderlecht is nu de assistent van Wayne Rooney bij Washington (DC United). Hij keerde een dag eerder terug uit de Verenigde Staten, maar wilde ondanks het tijdsverschil graag meedoen: "Jean-François Lenvain is een vriend van me die ik kende toen ik bij Anderlecht zat. Dit is niet de eerste keer dat hij me uitnodigt en het is altijd een genoegen om erbij te mogen zijn. Ik hield van zwemmen toen ik een kind was. Maar toen koos ik voor voetbal. Ik deed ongeveer tien lengtes, maar het is 24 jaar geleden dat ik gezwommen heb, dus het was vermoeiend (lacht)."

Gelukkig was hij niet de enige die het doel bereikte. Met verschillende leuke uitdagingen, waaronder het gekoppeld zijn aan één, drie of tien partners, legden de eendagszwemmers symbolisch in twee uur tijd in totaal ongeveer 1.680 lengtes (van 25 meter) af, het equivalent van 42 kilometer... een zwemmarathon dus. Aan de rand van het grote zwembad streden ze ook op de reflexmachine, de machine die autobestuurders gebruiken om hun reactietijd te verbeteren. 


Zodra de avond viel, waarschijnlijk het meest verwachte moment, paradeerden de kampioenen over de rode loper rond het kleine zwembad. Ze waren allemaal gekleed door Carole Bam's merk, die ook stylist is. Cynthia Bolingo verscheen als eerste, samen met Anderlecht-middenvelder Adrien Trebel (die niet zwom vanwege zijn schouderblessure). De sprinter is zeer betrokken: "Te veel gezinnen leven in ongemak. Een op de vier kinderen zit onder de armoedegrens. Daarom hebben wij sporters afgesproken om uit onze comfortzone te stappen om donaties in te zamelen. Met deze fondsen willen we dat ieder mens een waardig leven kan leiden, ongeacht tot welke sociale klasse hij of zij behoort."

In die zin werd ook een loterij georganiseerd. Er werden onder meer een trui van Arnaud Bodart (doelman van Standard) en een racket van Zizou Bergs gewonnen. Dankzij de verschillende sponsors kon Ladbrokes tijdens de avond het symbolische bedrag van 4219,5 euro ophalen. Het is nog niet bekend wat de uitdagingen volgend jaar zullen zijn, maar één ding is zeker: de sporters kijken nu al uit naar het volgende evenement.