News

12/2020

Bolingo, Mansour, Bergs, Bailly: onze sporters komen in beweging voor een goed doel

Cynthia Bolingo, Lola Mansour, Zizou Bergs en Nigel Bailly bezochten met Kerstmis een weeshuis.

Het was een eerste ontmoeting voor deze vier atleten. "Het was voor hen een gelegenheid om uit te wisselen en elkaar te ontmoeten", zegt Jean-François Lenvain, die de aanzet gaf tot het project en het bezoek van Cynthia Bolingo (atletiek), Lola Mansour (judo), Zizou Bergs (tennis) en Nigel Bailly (motorsport) aan de Cité joyeuse, het grootste weeshuis van België in Molenbeek.

De eerste twee waren al enkele dagen eerder bijeengekomen om maaltijden te koken en uit te delen aan de daklozen in Brussel. Dit was een geweldige ervaring voor de twee atleten, die daarna Kerstmis gingen vieren met de kinderen van de Blijde Stad.

Op het programma stonden activiteiten, een goochelaar en vooral pannenkoeken en warme chocolademelk die door de atleten werden geserveerd. "Voor ons lijkt het misschien banaal om een warme chocolademelk te drinken, maar voor hen is het, zonder in het Oliver Twist-cliché te vervallen, een waar genoegen", lacht Nigel Bailly, een autocoureur wiens doel het is om in 2021 deel te nemen aan de 24 uur van Le Mans in het eerste 100% gehandicapte team. "Dit soort dingen helpt om ons dagelijks leven en onze soms al te egoïstische kant te belichten."

Bailly wordt, net als de andere drie, gesteund door de Ladbrokes Foundation en zal zijn liefdadigheidswerk in 2021 onder de paraplu van het gokbedrijf lanceren.

"Ik ben al betrokken bij liefdadigheidswerk en ik ben bezig om de autosport toegankelijker te maken, om te laten zien dat alles mogelijk is. Mijn project is nog niet duidelijk, maar ik wil laten zien dat je, net als ik, je dromen kunt waarmaken na een ongeluk. Leer om weer op te staan, werk om je doelen te bereiken."

Cynthia Bolingo was op het terrein. La Cité Joyeuse wordt haar thuis voor haar actie in 2021. Tussen haar wedstrijden om zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen door komt ze de jongeren van het weeshuis helpen.

"Sinds ik een klein meisje was, heb ik speciale aandacht voor jongeren. Ik studeer voor maatschappelijk werker en ik zie deze ervaring als een kans om met deze jongeren om te gaan".

Ze wil haar actie richten op haar Olympische zoektocht. "Het is een kans om hen kennis te laten maken met dit soort grote sportevenementen, maar ook om hen kennis te laten maken met sportbeoefening. Misschien ontdek ik zelfs enkele talenten".

Ze glimlacht omdat ze weet wat haar echte doel is: hun geest openstellen en proberen hen een beetje geluk te brengen.

Een doel dat lijkt op dat van Lola Mansour. De judoka vecht zich terug van een zware hersenschudding en gebruikt haar vrije tijd om te werken aan een tweede boek na Ceinture blanche.

"De aanpak zal anders zijn dan de eerste omdat ik jonge mensen wil ontmoeten, of ze nu sporters zijn of in moeilijkheden verkeren, en zij zullen mij materiaal geven om in vorm te brengen".

Als sportvrouw en auteur heeft Mansour een atypisch profiel dat ze naar voren wil brengen. "Ik wil ze laten begrijpen dat we niet gereduceerd zijn tot de doos waarin we zijn gestopt. We moeten ons openstellen voor meer dingen."

Het meest concrete project is zeker dat van Zizou Bergs. De tennisser heeft zichzelf tot het einde van het jaar de tijd gegeven om de top 250 in de ATP te bereiken, maar ook om een groot evenement te organiseren voor jongeren in moeilijkheden in zijn regio Noord-Limburg.

"Ik wil zoveel mogelijk mensen verzamelen op één dag. Er zullen verschillende stands zijn om kinderen bewust te maken en kennis te laten maken met sport en andere dingen. Ik wil ze helpen en op het juiste spoor zetten".

De tennisser heeft zelfs zijn entourage overtuigd om als vrijwilliger mee te doen aan het avontuur. "Ik heb al veel nagedacht over dit soort dingen in mijn vrije tijd als ik weg ben. Ik ben al actief in Burundi, waar ik een tennisproject heb".