Press release

08/2022

DE BOOM VAN ONLINE GOKKEN TIJDENS DE PANDEMIE IS NIET BEVESTIGD IN EEN CRISISCONTEXT

Door de pandemie en de verschillende opgelegde beperkingen, waaronder lockdown, is de hoeveelheid tijd die online wordt doorgebracht toegenomen, en niet alleen voor het werk. Sommige sectoren hebben hiervan geprofiteerd, zoals de wereld van videospelletjes en onlinegoksites, die recordaantallen bezoekers hebben getrokken en in 2020 en 2021 een recordaantal weddenschappen hebben afgesloten. Met de sluiting van de casino's hebben degenen die er speelden, zich teruggetrokken op het web. En degenen die niet online speelden, hebben misschien een nieuwe hobby ontdekt. Dat is een feit dat minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD), die al enkele maanden tegen de sector tekeergaat. Deze verhogingen moeten echter worden genuanceerd. Het bedrijf Entain, het vroegere GVC Holdings, dat gespecialiseerd is in weddenschappen via internet en eigenaar is van Ladbrokes, heeft zijn prognoses voor 2022 neerwaarts bijgesteld. Stijgende brandstof- en voedselprijzen dwingen klanten nu te bezuinigen op niet-essentiële uitgaven. Hieruit blijkt ook het gebrek aan verslaving bij de meeste spelers als het gaat om het maken van keuzes.

Ladbrokes is een internationaal merk dat in België wordt uitgebaat door DERBY S.A., een dochteronderneming van de multinational Entain Holdings PLC. Het Londense bedrijf, dat sinds 1886 bestaat en aan de Londense effectenbeurs is genoteerd, heeft zijn omzetprognoses naar beneden moeten bijstellen. Online gokkers geven minder geld uit vanwege de kosten van levensonderhoud, aldus het bedrijf in een verklaring, waardoor de aandelenkoers van het bedrijf is gedaald.

 Een daling van 7% in het tweede kwartaal

Entain, dat in maart 2022 een jaarlijkse groei van de netto-opbrengsten van online gaming in het midden- tot hoge segment voorspelde, zei dat "een zwakker macro-economisch klimaat het bestedingstempo van de klanten vermindert, waardoor de totale online groei wordt gematigd". Als gevolg hiervan daalde de netto online gaming omzet bij Entain, dat ook eigenaar is van de wedkantoren Coral en de online merken bwin en partypoker, met 7% in het tweede kwartaal van dit jaar.

De gokgroep, die wereldwijd meer dan 15.000 werknemers heeft en de de facto markteconomie aanvoert, zei dat haar vooruitzichten voor de netto-inkomsten uit kansspelen voor het volledige jaar in dit stadium geen rekening houden met een mogelijke verdere daling van de inkomsten als gevolg van de onzekerheid over de regelgeving in het Verenigd Koninkrijk, zoals in andere landen van de groep. Groot-Brittannië zal naar verwachting in september nieuwe regels publiceren, zoals in België al gebeurt, nadat het de afgelopen jaren een aantal regels heeft ingevoerd, waaronder een maximum voor de maximale inzet, strengere leeftijds- en identiteitscontroles voor onlinegokken en meer steun voor mensen die verslaafd raken.

Minder koopkracht

Nu de controle is afgeschaft en de koopkracht onder druk is komen te staan door de verklaarde crisis in Oekraïne, zijn er minder onlinegokkers, wat nadelig is voor de sector. Deze vaststelling doet ook de kwestie van probleemgokken rijzen. Wat zijn de oorzaken? Zoals alle verslavingen, kan het het resultaat zijn van verschillende factoren. Daaronder: de genetica van de verslaafde, evenals zijn of haar persoonlijkheid en omgeving. Verslaving vs. markteconomie: gokken bevindt zich op het kruispunt van tegenstrijdige belangen die onvermijdelijk met elkaar in conflict komen. Deze spelen, van welke aard ook, houden zowel een verslavingsrisico in voor de spelers als altijd een aanzienlijk financieel belang voor de Staat in. De regulering van de sector geeft dus uitdrukking aan het evenwicht dat moet worden gevonden tussen de spelers die moeten worden behouden en de verslaafden die moeten worden behandeld.

Een nuancering...

Hoewel het betreurenswaardig is dat de gevolgen van het gokken schadelijk en nadelig zijn voor een klein deel van de spelers, vormen de spelen een risico in absolute zin, of ze nu worden aangeboden door de openbare exploitant, de Nationale Loterij, of door particuliere exploitanten en of ze nu virtueel of fysiek worden aangeboden (trekken, krassen, enz.). Het is dan ook merkwaardig dat minister Van Quickenborne (Open VLD) de bescherming van de volksgezondheid verdedigt om de privé-sector van de onlinespelen in een wurggreep te houden en tegelijkertijd andere impactvolle aspecten verwaarloost wanneer het over de Nationale Loterij gaat, ook al gaat het hier duidelijk om gelijkaardige gevechten. Er wordt momenteel veel gepraat over bouwen voor de "na"-economische crisis, zou het dan niet een goed idee zijn om naar de "tijdens"-periode te kijken? Dit zou op zijn minst de economische levensvatbaarheid van de juridische sector garanderen door te voorkomen dat een al te streng wet- en regelgevingskader wordt opgelegd aan de particuliere sector alleen.

Klik hier om het artikel te lezen.