Press release

03/2021

De Loterij kan heropenen, maar de wedkantoren niet. Schandalig!

Vanwege covid zijn de wedkantoren gesloten. Dit maakt de privé-sector boos. Anderzijds zijn de provinciale centra, de "Lotery Shops", van de Nationale Loterij telkens heropend sinds het begin van de crisis. Er heerst ongeloof en een gevoel van oneerlijkheid bij de privé-exploitanten. "Ik wil dat we onze winkels heropenen", zegt Yannik Bellefroid, voorzitter van de Beroepsunie van Wedkantoren en CEO van Ladbrokes. "We spelen niet op gelijke voet. De regering past op de openbare dienst niet toe wat zij weigert op de particuliere sector."

Bovendien wijst Yannik Bellefroid op een gevaar voor de spelers: "Een van de opdrachten van de staat is hen te beschermen. Maar wanneer legale exploitanten worden gesloten, wenden zij zich tot illegale goksites. De regering sponsort de zwarte economie. Vandaag lukt het om de Twitteraccounts van Trump af te sluiten, maar de Belgische staat slaagt er niet in om illegale gokactiviteiten te beperken."

Unibet, Ladbrokes, Bingoal, Ardent Circus, Napoleon Games, om er maar een paar te noemen, drinken de beker: "Ik vrees voor onze onafhankelijke commissionairs. Ik vrees voor onze onafhankelijke commissionairs, niet alleen de wedkantoren maar ook de cafés en casino's. Regionale steun is niet genoeg".

De sector vreest ook voor zijn licenties...

In feite moet een legale exploitant van weddenschappen solide zijn om de winsten van de spelers te garanderen. Zij moet dus een solvabiliteitsratio kunnen aantonen. In principe wordt deze ratio berekend door het eigen vermogen en de aan de Gambling Commission betaalde garanties op te tellen en vervolgens te delen door de totale activa. Deze verhouding moet gedurende de gehele looptijd van de vergunning (9 jaar) worden gehandhaafd.

Het minimumpercentage dat moet worden gehaald is 30% voor aanbieders van "land-based" weddenschappen, of zelfs 40% om ook internetweddenschappen te kunnen organiseren. "Door Covid zijn de inkomsten echter weggesmolten, met name door de sluiting van de wedkantoren gedurende vele maanden", zei Benoît Piedbœuf (MR), lid van het Europees Parlement. 

Indien niet aan het criterium wordt voldaan, wordt een dossier geopend bij de Commissie. Een sanctie kan leiden tot de volledige intrekking van de licentie.

"Voor 2020, of zelfs 2021 afhankelijk van de duur van de crisis, zal uiteraard rekening worden gehouden met de situatie, een geval van overmacht, dat een zekere flexibiliteit en tolerantie vereist", verklaarde minister van Justitie Vincent Van Quickenborne. "Om misbruik te voorkomen zal echter aandacht worden besteed aan bedrijven die toch dividend aan de aandeelhouders hebben uitgekeerd. De ervaring leert dat dit eerder buitenlandse bedrijven zijn."

"Dit is een hoop gebakken lucht," reageert Yannik Bellefroid. De minister stelt gerust en dreigt vervolgens. "Bij Ladbrokes is onze structuur solide en internationaal. Maar voor de kleine agentschappen hangt de dreiging in de lucht."

Klik hier om het artikel te lezen.