Press release

09/2022

DE NATIONALE LOTERIJ CONSOLIDEERT PRAKTIJKEN DIE HAAR

De onlangs op 5 mei 2022 aangenomen wet om "de wens om te gokken in België te kanaliseren", zoals de vice-premier en minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) verklaarde, bevordert de consolidatie van een monopoliesituatie. De Nationale Loterij bestaat in feite uit trekkingsspelen (Lotto, EuroMillions), kraskaarten (Win for Life, Subito) en E-spelen (casino, dobbelen). Aangezien de particuliere sector geen reclame meer kan maken, waar gaat al het spelersverkeer dan natuurlijk heen? Het gaat onvermijdelijk ofwel om illegale goksites ofwel om de Nationale Loterij, die reclame kan blijven maken voor de producten waarvoor zij een monopolie heeft of voor de sportsponsoractiviteiten waarvan zij niet is uitgesloten. Dit is volledig in tegenspraak met een beleid om spelers te kanaliseren om gokverslaving tegen te gaan. Maar vooral een schandalig onverantwoorde "betaal"-strategie, volgens Ladbrokes, een particuliere speler in kansspelen en weddenschappen, en volgens vele waarnemers.

"De gokindustrie is een bedrijf met een omzet die elk jaar toeneemt (...) De winsten van de sector worden gemaakt over de ruggen van mensen die aan verslaving lijden (...) Het is daarom aangewezen om de reclame voor gokken te beperken en de meeste vormen van gokken te verbieden (...) Het uitgangspunt is dat alleen mensen die willen gokken en actief informatie over gokken zoeken, in de toekomst met reclame voor gokken worden geconfronteerd", stelt Vincent Van Quickenborne (Open VLD). Sinds het begin van het jaar voert de vice-premier en minister van Justitie een kruistocht tegen gokverslaving. Maar voor veel waarnemers steunt hij, door de Nationale Loterij een voorkeursbehandeling te geven, op paradoxale wijze de ontwikkeling van een onverbloemde strategie waarmee hij de markt uitbreidt in het voordeel van de publieke sector en ten koste van de particuliere sector.

Jongeren aangemoedigd om te gokken

Hoewel het nuttig is gokverslaving te bestrijden als een noodzaak voor de volksgezondheid, legaliseren de nieuwe wettelijke bepalingen in werkelijkheid een "dubbele standaard" ten gunste van de Nationale Loterij. De wet van 5 mei 2022 tot wijziging van de wet van 19 april 2002 betreffende de rationalisatie van de werking en het beheer van de Nationale Loterij verrijkt bovendien haar ontwikkelingsmogelijkheden, aangezien de reclamebeperkingen niet op haar van toepassing zijn. Het feit dat producten worden aangeboden onder de slogan "Schandalig rijk worden" is daar een perfect voorbeeld van en is volkomen in tegenspraak met het niet aanzetten tot gokken om de verslaving te kanaliseren.