Breaking news

01/2023

Geen identiteitscontroles meer bij de ingang

De rechterlijke beslissing geeft een nieuwe draai aan de zaak van de verplichting voor wedkantoren om hun klanten aan de ingang te controleren. Het besluit schorst de verplichting om de identiteit van de gokkers aan de ingang van de agentschappen te controleren en het gebruik van de Epis-lijst van verboden gokkers. Sinds oktober vorig jaar moet elke klant die in een gokbureau komt wedden, naar behoren worden geregistreerd, waarbij een identiteitskaart, een foto en een handtekening moeten worden getoond. De gegevens worden tien jaar bewaard.

Misbruik, opdringerig, discriminerend

De BVWK (Beroepsvereniging Van Wedkantoren) heeft deze verplichting van bij het begin aangevochten. "Onze klanten worden als criminelen behandeld", aldus Yannik Bellefroid, hoofd van de wedkantoren van Ladbrokes. "Ik wil erop wijzen dat iedereen voor de bescherming van spelers is," vertelde de heer Bellefroid woensdag. "Zolang we de gegevensbescherming maar respecteren. We blijven beschermende maatregelen nemen, zoals we al deden, en aan preventie doen. Maar wat de uitspraak van de rechter zegt, is dat we Epis niet langer zullen gebruiken en dat we niet langer gegevens van mensen zullen nemen. De staat moet zijn exemplaar herzien. En we vragen de minister van Justitie (Vincent Van Quickenborne) opnieuw om een ontmoeting met de betrokkenen op het terrein, wat hij altijd heeft geweigerd."

Boekhandels

Als de BVWK het heeft over discriminatie, dan is dat omdat voor boekhandels niet dezelfde verplichtingen gelden. Ook al bieden sommige boekhandels (al dan niet sportieve) weddenschappen aan van precies hetzelfde type als in wedkantoren. Precies, betogen de sector van de agentschappen en de 200 managers van agentschappen die betrokken zijn bij het beroep voor de rechtbank van eerste aanleg in Namen, is de omzet van de agentschappen gedaald. Dat komt omdat gokkers, die willen dat hun privacy wordt gerespecteerd, de wedkantoren liever links laten liggen om naar boekhandels te gaan... of naar illegale sites. "Dit zijn mensen die niet meer bij de agentschappen binnenkomen omdat ze het een inbreuk op hun privacy vinden. Het is overdreven om mijn foto en mijn handtekening te nemen," zegt Yannik Bellefroid.

De aanklagers tegen de Belgische staat worden verdedigd door drie advocaten, Audrey Lackner, Audrey Despontin en Saba Parsa. "Het vonnis zegt dat de verplichting in strijd is met artikelen van de Grondwet, de GDPR (Algemene Verordening Gegevensbescherming) en het Europees Handvest van de grondrechten over de vrijheid van ondernemen", zegt Audrey Lackner. "Daarom beveelt zij de Staat om het Epis-systeem niet langer toe te passen en verbiedt zij controles tot een uitspraak over de juridische gegrondheid (in dit geval zitten we in een kort geding) of tot de Staat orde op zaken stelt. Het gaat niet om een eenvoudige aanpassing van de tekst. Dit gezegd zijnde, onze cliënten dringen erop aan dat wij de bescherming van de spelers niet ter discussie stellen, dit is geen beroep tegen het Epis-systeem. Wat wordt aangevochten is het register van toegang tot de wedkantoren en de discriminatie van de bookmakers."