Press release

03/2023

Online gokken en wedden: «De explosieve groei van de zwarte markt vereist een dringende oplossing»

Volgens de Duitse vereniging voor sportweddenschappen Deutsche Sportwettenverband (DSWV) vereist de sterke groei van de zwarte markt in Duitsland "een dringende oplossing". Volgens de organisatie zijn de inzetten op sportweddenschappen op jaarbasis met 13% gedaald, van 9,2 miljard euro naar 8,4 miljard euro, ondanks het feit dat het jaar in het teken stond van het WK voetbal. De overheidsinkomsten uit de belasting op sportweddenschappen daalden met 7,9%, van 470 miljoen euro in 2021 naar 433 miljoen euro in 2022. De DSWV verklaart deze trend door de groei van het illegale aanbod, wat weer een gevolg is van het wettelijk kader. De meeste spelers "zijn op zoek naar het breedste aanbod, de beste noteringen, gemakkelijke betaalmethoden en aantrekkelijke bonussen. En legale aanbiedingen krijgen in Duitsland maar moeilijk ingang", aldus de DSWV. Gokken wordt zo een "ijsbergmarkt" die wordt bepaald door een schaduwsector. Een deel van de totale markt bevindt zich onder de waterspiegel en blijft dus onder de radar. Deze vaststelling zou de Belgische regering, die al maanden in gevecht is met private gokbedrijven, moeten inspireren.

Toename van het illegaal kansspelaanbod

Afgelopen februari voerde de DSWV een uitgebreid marktonderzoek uit. Hieruit bleek een toename van 65% van het actieve illegale gokaanbod. Van de 1.500 sites zonder vergunning die het agentschap controleerde, konden Duitse consumenten er 840 bezoeken en 723 een rekening openen. Ter vergelijking: er zijn in Duitsland slechts 46 aanbieders met een vergunning, waarvan er 31 sportweddenschappen aanbieden. De DSWV betoogt dat deze legale entiteiten zeer weinig speelruimte hebben - vanwege de te strenge regelgeving in Duitsland - en daarom vaak moeilijk kunnen concurreren met sites die zich agressief ontwikkelen op de zwarte markt.

Virtuele Wilde Westen

Met limieten op de wekelijkse inzet per speler, verplichte registratie van spelers bij instanties (het EPIS-controlesysteem) en een verbod op reclame voor kansspelen en sportweddenschappen vanaf eind dit jaar, zet minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) zijn wetgevingsarsenaal in met het argument om spelers te kanaliseren. Daarbij wordt vergeten dat illegale operatoren, onzichtbare actoren, geen vergunning hebben. Zij hoeven zich dus niet te houden aan de Belgische wetgeving (geen toegang tot minderjarigen, geen bonussen, enz.) en betalen geen belastingen.

Het moet gezegd dat deze besluiten contraproductief zijn voor het kanaliseren van de verslaving, aangezien het illegale aanbod op het web explodeert. Maar bij elke maatregel die de activiteiten van de particuliere kansspel- en goksector beperkt, wordt, zonder dat de minister ernaar luistert, gedreigd met een vlucht van spelers naar illegale sites, met alle perverse gevolgen van dien...

 "Dogmatisme heerst op een gebied dat feiten, cijfers en een open dialoog met de operatoren vereist. De zwarte markt explodeert en onze politici kijken de andere kant op. Ik laat u raden wie het slachtoffer wordt van deze evolutie... ja, dat klopt: de speler!", herinnert Tom Stammeleer, Retail Operations Director bij Ladbrokes Belgium (Entain-group).

Auteur: Alessandra d'Angelo - hoofdredacteur