Press release

01/2022

Wij willen behandeld worden zoals elke winkel

Het Laatste Nieuws - 15 Jan. 2022

...Een delegatie legde de eisen van de sector voor aan een vertegenwoordiger van de bevoegde minister. ''Wij willen behandeld worden als elke andere winkel,"" zei Yannik Bellefroid, voorzitter van de Beroepsvereniging van Wedkantoren (BVWK) en algemeen directeur van Ladbrokes België, het grootste...

Op het Overlegcomité van 22 december werd besloten om casino's, speelautomatenhallen en wedkantoren voorlopig te sluiten. Ook werden kansspelen en cafésporten, zoals biljart en darts, in horecazaken verboden. Die maatregelen gelden, net als alle andere maatregelen, tot 28 januari.

De betoging aan het kabinet van minister Van Quickenborne, die bevoegd is voor kansspelen, werd georganiseerd door de Beroepsvereniging van Wedkantoren (BVWK). Ook de Federatie van Belgische cafés (Fedcaf) was aanwezig. Volgens een schatting van de politiezone Brussel Hoofdstad Elsene waren er 300 betogers aanwezig.

325 dagen dicht

Een delegatie legde de eisen van de sector voor aan een vertegenwoordiger van de bevoegde minister. ''Wij willen behandeld worden als elke andere winkel," zei Yannik Bellefroid, voorzitter van de Beroepsvereniging van Wedkantoren (BVWK) en algemeen directeur van Ladbrokes België, het grootste wedkantoor in België. ''We zijn 325 dagen gesloten geweest in 2020 en 2021. De bedrijven in onze sector hebben verliezen geaccumuleerd.""

Horeca

''Het kan zo echt niet meer verder", aldus Erik Beunckens van Fedcaf. ''Voor de horeca-uitbaters maakt dit hun zaak uitbaten weeral moeilijker. En er zijn al erg veel die nu al niet meer uit de kosten geraken. Ik hoor overal verhalen van mensen die al tot zes maand met verlies draaien. We zijn nu met 13.000 zaken, binnen twee jaar verwachten we dat dat aantal onder 10.000 zal liggen. De klassenjustitie beseft niet welke drama's zich afspelen in onze sector."

''Daarom is het zo belangrijk vandaag onze boodschap over te brengen aan de politici. Ze hebben twee opties: ofwel sluiten ze de horecazaken en worden ze vergoed, ofwel laten ze hen openblijven onder normale omstandigheden maar uiteraard wel nog met veiligheidsvoorschriften zoals het dragen van een mondmasker. Voor de huidige maatregels is er geen wetenschappelijke basis die ze verantwoordt. Het is in het belang van iedereen dat de economie draaiende blijft."