Press release

03/2022

Dankzij « Give and take », hebben ze hun lot in eigen handen genomen

... ambassadeurs van "Give and take", een solidariteitsconcept dat sinds enkele jaren door de Ladbrokes Foundation wordt ontwikkeld. Met de hulp van een multidisciplinair team voeren deze sportmannen en -vrouwen burger- en solidariteitsacties uit die vergelijkbaar zijn met hun eigen acties. Ze staan niet naast het project, ze zijn het hart ervan...

Voor hen is sport op hoog niveau een factor van voldoening, eerder een middel dan een doel op zich. In hun zoektocht naar evenwicht geven deze atleten zin aan wat zij doen, waarbij prestaties vooral een manier zijn om te weten wie zij werkelijk zijn. Geëngageerde vrouwen en mannen, bij de tijd, actoren van hun persoonlijke ontwikkeling, die in uitwisseling en menselijke relaties de kracht vinden die zij dagelijks nodig hebben.

Cynthia Bolingo, "de sprinter met een sociale inslag", die haar weg aflegt op "de witte lijn"; Zizou Bergs, "de tennisspeelster met een hart"; Lola Mansour, "de strijdbare judoka"; Nigel Bailly, "de piloot die het leven leert", Marco El Marcouchi, "de bokser die waarden doorgeeft"... dit zijn slechts enkele van de ambassadeurs van "Give and take", een solidariteitsconcept dat de Ladbrokes Foundation de afgelopen jaren heeft ontwikkeld. Met de hulp van een multidisciplinair team voeren deze sportmannen en -vrouwen burger- en solidariteitsacties uit die vergelijkbaar zijn met hun eigen acties. Zij staan niet aan de zijlijn van het project, zij staan er middenin en bouwen er zelf verder aan.

"Zij zijn dit project", zegt Jean-François Lenvain. Ultramarathonster die de woestijnen van de hele wereld heeft doorkruist, voormalig manager van de sociale cel van RSC Anderlecht (Purple Talent), deze leraar van vezels en passie werkt onvermoeibaar om de principes van actie te staven. "Een sportproject en een sociaal project, op transversale wijze ontwikkeld, in een alchemie die wij helpen vinden, is een rendabele verrijking op alle niveaus", vat hij samen.

"Het ontwikkelen van andere vaardigheden, op voorheen onontgonnen gebieden, is goed voor het moreel. Dus het helpt de atleet ook om te presteren. Vraag het de wielrenners Remco Evenepoel en Loïc Vliegen, en de voetballers Alexis Saelemaekers en Albert Sambi Lokonga maar eens, want zij hebben samen met Jean-François Lenvain gewerkt aan een nog gestructureerdere en succesvollere ontwikkeling.

Nieuwe ambassadeurs

Deze collectieve dynamiek is soms een heilzaam punt van steun, na perioden van twijfel of zelfs moeilijkheden. Voorbeeld: "Lola Mansour keerde na meer dan drie jaar onzekerheid terug naar de tatamis. Na een blessure (hersenschudding met complicaties), was ze geleidelijk van het toneel verdwenen. Vandaag is zij, met onze hulp, zeker weer een judoka geworden, maar zij is ook een meer complete vrouw, in harmonie met zichzelf.

De positieve besmetting wint, de formule zal worden uitgebreid naar andere ambassadeurs, naar andere disciplines. De operatie "One + 1 to 2024" wordt gelanceerd, waardoor Olympische en Paralympische atleten naar de Olympische Spelen van Parijs kunnen worden begeleid, maar niet alleen. "Er zullen atleten aan deelnemen die op weg zijn, die bezig zijn zichzelf op te bouwen, atleten die al bevestigd zijn, coaches die op zoek zijn naar diversificatie en/of omscholing..." Bashir Abdi, Hanne Claes, Claire Michel, Charline Van Snick, Carole Bam, onder anderen, zullen dus deelnemen aan het avontuur. "Talentvolle sporters die opgroeien, persoonlijkheden die zich openbaren, meisjes en jongens die lekker in hun vel zitten en zichzelf zijn.

Het leitmotiv van "One + 1 to 2024" is duidelijk. "Als sport ons enige doel was, zouden we de plank misslaan.

Eric Clovio