Press release

07/2022

De liberalisering van sportweddenschappen : het Franse voorbeeld van een succesverhaal

De casino- en gokspelers op internet voeren al jaren campagne om hun sportweddenschappen- en pokersites te mogen openstellen voor Franse internetgebruikers. In 2010 stemde de Franse Assemblée Nationale voor het openstellen van sport- en paardenweddenschappen en online poker voor concurrentie. De strategie van de Franse regering? Om miljoenen euro's aan belastingen per jaar terug te vorderen die het eerder was misgelopen. Unibet, Winawax, Parions sport, Betclic, Pokerstars, enz. zijn in Frankrijk goedgekeurd voor een twintigtal platforms voor onlinekansspelen en sportweddenschappen. Hoewel het onderwerp in België controversieel is, heeft Frankrijk gekozen tussen de rem, d.w.z. het beperken van de risico's van verslaving, en het gaspedaal, d.w.z. voorkomen dat klanten naar illegale sites vluchten, terwijl het een bewustmakingsbeleid heeft opgebouwd. Ondertussen wordt op 21 november 2019 de Française Des Jeux (FDJ) geprivatiseerd. Een winnende weddenschap voor de staat in termen van belasting en gokbewustzijn.

Het is een kleine revolutie. Op 12 mei 2010 heeft de wetgever een einde gemaakt aan het monopolie van de FDJ (La Française des jeux) en de PMU in de sector van de onlinesport- en paardenweddenschappen en heeft hij onlinepoker in Frankrijk legaal gemaakt. De nieuwe geliberaliseerde markt wordt onder controle geplaatst van Arjel, de voorloper van de Nationale Kansspelautoriteit, die goedkeuringen verleent voor de ontwikkeling van een onlinesportweddenschap, paardenrennen of een ringspelactiviteit. Doel van de regulering is de staat via belastingen geld te laten binnenkomen, de gokkers een veilig kansspelaanbod te bieden, maar vooral ervoor te zorgen dat het verslavingspercentage niet explodeert.

Kanalisatie naar legale sites

Tot 2010 konden Franse gokkers ofwel legaal wedden op de sites van La Française des Jeux (FDJ) of PMU, ofwel illegaal naar de sites van grote Europese groepen gaan. De meeste onlinegokexploitanten boden hun de mogelijkheid om vanuit Frankrijk te spelen, maar gaven daarbij wel een waarschuwing dat dergelijke weddenschappen illegaal waren. Maar deze dreiging had weinig invloed op hun enthousiasme. Destijds werd de waarde van de markt voor online weddenschappen in Frankrijk op 3,5 miljard euro geraamd, waarvan slechts een derde door legale exploitanten werd gegenereerd. De rest werd verricht door vennootschappen, vaak geregistreerd in Malta of Gibraltar, waarop de Franse belastingautoriteiten geen vat hadden. 100 miljoen per jaar dankzij de legalisering van gokken. Het bedrag werd in het eerste jaar overschreden. Dankzij deze openstelling voor concurrentie heeft de sector sindsdien ook een jaarlijkse groei met dubbele cijfers gekend.

Bewustmaking van de risico's van gokken

Wat alle verslavingen gemeen hebben is het verlies van controle. Gokken kan leiden tot gedragsverslavingen. De Nationale Kansspelautoriteit zal de exploitanten er tegelijkertijd toe verplichten hun praktijken aan banden te leggen door het begrip "verantwoordelijk gokken" naar voren te schuiven, een begrip dat rechtstreeks uit de Verenigde Staten komt. Met deze notie moet de speler naar eer en geweten zijn online gokactiviteit controleren. Als ze het gevoel hebben dat hun gokken afdrijft en pathologisch wordt, is het aan hen om de exploitant om een tijdelijk of permanent verbod te vragen of om remmen te activeren, zoals het beperken van de hoeveelheid betaald geld of de tijd die op het gokplatform wordt doorgebracht.

Beheersing van het volume van de reclame

In deze context van "verantwoord gokken" wordt Frankrijk, net als België, sindsdien geconfronteerd met de vraag of reclame voor kansspelen al dan niet moet worden verboden. Opnieuw heeft Frankrijk voor de middenweg gekozen. In een verklaring aan AFP meent Isabelle Falque-Pierrotin, sinds 16 juni 2020 voorzitter van de Nationale Kansspelautoriteit, dat "het verbieden van reclame met een nieuwe Evin-wet opnieuw zou leiden tot de ontwikkeling van een illegaal aanbod". Haar voorstel? "Wij moeten de omvang van de reclame reguleren en een middenweg vinden tussen verbod en laissez-faire".

Na besprekingen met de operatoren zal de Nationale Kansspelautoriteit op 15 april 2021 aan het ministerie van Volksgezondheid het referentiekader voorstellen dat wordt gebruikt voor de tenuitvoerlegging van de nieuwe verplichtingen die voortvloeien uit de hervorming van de kansspelen waartoe de ordonnantie van 2 oktober 2019 de aanzet heeft gegeven. Het is de bedoeling van de Nationale Kansspelautoriteit "de zaken in beweging te krijgen en tegelijkertijd aanvaardbaar te maken voor de exploitanten". Dit besluit legt de exploitanten dus de verplichting op hun reclamecampagne één jaar voor de uitzending ervan te presenteren. Ook de rol van beïnvloeders is geregeld.

Ten slotte heeft de Nationale Kansspelautoriteit, om de oorzaken van gokgedrag en de complexe verschijnselen van verslaving beter te kennen en te begrijpen, op 22 juni 2021 een partnerschapsovereenkomst ondertekend met het OFDT (Frans observatorium voor drugs en drugsverslaving), op basis van artikel L.320-3 van het wetboek van binnenlandse veiligheid, waarin de preventie van buitensporig of pathologisch gokken en de bescherming van minderjarigen als primaire doelstelling van het gokbeleid van de staat wordt aangemerkt.

Voor meer informatie:

Tom STAMMELEER, +32 477 20 05 99, tom.stammeleer@upap-bvwk.be

Monica PARYS, +32 494 87 36 70, monica.parys@upap-bvwk.be

Tim CALLEBAUT, +32 495 88 39 07, tim.callebaut@bingoal.be