Press release

12/2022

"Donaties en helpende handen zijn altijd nodig."

Vanaf 19.00 uur neemt de rij de hele tunnel van het metrostation Botanique in beslag. "Elke dag, van 1 november tot 30 april, ontvangen we ongeveer 200 mensen per dag. We selecteren niet, we vragen niet waar mensen vandaan komen: je hebt honger, je komt", legt een verantwoordelijke van de Thermos-operatie uit. Deze woensdag worden naast warme maaltijden ook dekens, handschoenen, tandenborstels en oliebollen uitgedeeld.

De emblematische showman, Patrick de Corte, heeft vanuit zijn kerstmarktchalet een half duizend donuts in grote thermische dozen meegenomen. "Ik heb het eerder gedaan. Als ik kan helpen en een beetje plezier kan maken in de aanloop naar de feestdagen. We kunnen allemaal in nood zijn op een dag."

Elke dag levert een vereniging of bedrijf, zoals Stib in de eerste plaats, het hoofdgerecht. Deze woensdag wordt de couscous aangeboden door de Ladbrokes foundation. Deze woensdagavond, in het station Botanique, heeft Carole Bam, de coach van de Belgian Cheetahs, gehoor gegeven aan de oproep en deelt de maaltijden uit. "Ik kom graag, net als anderen. Veel sporters hebben een groot hart, zijn niet allemaal met een zilveren lepel geboren en willen daarom iets terugdoen."

Volgens de organisatie blijft het aantal mensen in nood groeien. "We hebben migranten, werklozen, gepensioneerden met onvoldoende pensioen, enz. De koopkracht neemt af en dat voel je," vertelt Joëlle, al vijf jaar vrijwilliger.

In de lange rij vinden we de vrouw met de bijnaam Titi. Op haar 73ste komt ze elke dag van Les Marolles naar het metrostation onder de binnenring met haar hond Diana. "Ik ga ook naar de sociale restaurants, naar Nativitas... Gelukkig organiseren zij dat. Anders weet ik niet wat ik zou eten."

Dertig jaar jonger dan Yiti, in dezelfde lijn, Michael: "De tijden zijn moeilijk, elke dag eten wordt ingewikkeld", verzucht de werkloze Anderlecht-man. "Ik bedank ze elke dag."

Bedankjes die rechtstreeks naar het hart van het Thermos-team gaan, dat bijna uitsluitend uit vrijwilligers bestaat. "We hebben altijd behoefte aan donaties en helpers. Dit jaar meer dan alle andere", zegt Joëlle, lid van de Thermos-organisatie.