Press release

03/2022

Ik wil kansarme kinderen helpen.

Men kan een topsporter zijn, het grootste deel van het jaar in zijn luchtbel leven om vooruitgang te boeken en een groot hart hebben terwijl men openstaat voor nobele zaken. Zizou Bergs heeft dit heel goed begrepen. Tijdens de Covid-19-crisis werkte de Limburger als student in een Lidl om het gebrek aan personeel op te vangen.

Daarna maakte hij samen met zijn moeder maskers en leverde die per fiets af bij mensen die ze nodig hadden. Met de hulp van Marcel Van Der Haegen en de steun van zijn sponsor Yonex, zendt Zizou Bergs elk jaar materiaal naar Burundi voor jonge lokale spelers. "Drie keer per jaar sturen we rackets, kleren, enz. Ik praat erover in mijn omgeving en spelers als Ruben Bemelmans en Joran Vliegen hebben beloofd me te helpen materiaal te verzamelen. Het is belangrijk voor mij om me in te zetten voor mensen die het minder goed hebben in het leven. Dit jaar zal ik in België ook actief zijn met de 'Give and Take'-tak van de Ladbrokes Foundation. Ik zal ook betrokken zijn bij het 'Kids4Kids'-project dat kansarme kinderen helpt. Het doet me plezier om me in te zetten voor goede doelen".

Jean-François Lenvain, hoofd van 'Give and Take', vertelt over de rol van Zizou Bergs in deze projecten, maar vooral over de mentaliteit van de Belgische nummer twee.

"Ik praat regelmatig met Zizou aan de telefoon over projecten, zelfs als hij op toernooi is," zegt hij. "Hij slaagt erin een goed evenwicht te bewaren tussen zijn carrière en de essentiële dingen in het leven. Met het 'Give and Take'-project proberen we Belgische atleten te steunen op een moment in hun carrière dat ze dat het meest nodig hebben. Atleten die ook mooie mensen zijn, zoals Zizou, Lola Mansour en Cynthia Bolingo. In ruil daarvoor helpen wij onze ambassadeurs om sociale projecten te ontwikkelen. Met 'Kids4Kids' bijvoorbeeld zal Zizou in de tweede helft van 2022 een evenement organiseren in Neerpelt. Het is de bedoeling een sportintroductiedag te organiseren voor kansarme kinderen die in hun leven niet de kans krijgen om een sportactiviteit te beoefenen vanwege de kosten. Als sommigen van hen zich dan vastbijten in een discipline, kunnen wij hen helpen om die sport voor hen toegankelijk te maken."

Dit is een project dat Zizou Bergs al meer dan een jaar bezighoudt, want hij had het er in december 2020 al over: "Ik wil op deze dag een zo groot mogelijk aantal mensen samenbrengen. Er zullen stands zijn om kinderen sport te laten ontdekken. Ik wil ze helpen en ze op het juiste spoor zetten. Ik denk hier veel aan als ik reis."